Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

 

Afrikaanse wilde hond
INFORMATIE:
Swahili Naam: Mbwa Mwitu
Wetenschappelijke Naam: Lycaon pictus
Grootte: 76 centimeter op schouderhoogte
Gewicht: 55 tot 70 pond
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar
Habitat: Dicht bos en open vlaktes
Dieet: Vleeseter
Duur zwangerschap: 21/2 maand
Roofdieren: de mens

De Afrikaanse wilde hond, ook genoemd de jachthond, is een uitstervend ras in Oost-Afrika. Studies hebben aangetoond dat de wilde hond een hoogst intelligent en sociaal dier is. Als de meeste roofdieren, speelt het een belangrijke rol in het elimineren van zieke en zwakke dieren, daardoor helpt het een natuurlijk evenwicht te handhaven. De stereotype van de wilde hond als wrede slager wordt langzaam vervangen door een minder ruw beeld.

Fysieke kenmerken

De Afrikaanse wilde hond heeft lange poten, massieve kaken en zeer grote, rechte vleermuisachtige oren. Hij lijkt op sommige binnenlandse honden maar verschilt zoverre dat elke poot vier tenen in plaats van vijf tenen heeft.

De vertaling van de Latijnse naam voor de Afrikaanse wilde hond is "schilderde wolf". Passend bij de kleurrijke laag van donkere bruine, zwarte en gele tekeningen op zijn lichaam. De wilde honden hebben dichtbegroeide staarten met witte uiteinden. De witte pluim dient als vlag die binnen de groep als middel om contact te houden gebruikt wordt.

Habitat

De wilde honden leven meestal in dorre streken, in de savanne en bossen waar hun prooi leeft.

Het gedrag

De wilde honden leven in groepen van zes tot twintig individuen. Als het aantal onder zes daalt, wordt de jachtefficiency geërodeerd. De honden hebben een eigenaardige eerder speelse ceremonie voordat ze als gemeenschappelijk doel op jacht gaan. Door vocale communicatie laten ze merken dat ze opgewonden zijn en klaar zijn om op jacht te gaan. De jacht verloopt georganiseerd en elk individu helpt elkaar. Wanneer ze een prooi hebben uitgekozen, lopen enkele honden dicht bij de prooi terwijl anderen volgen en elkaar aflossen wanneer de voorsten vermoeid wordt. Zo kunnen ze grote afstanden afleggen bij een tempo van ongeveer 56 kilometer per uur.

Van de grote carnivoren, zijn de wilde honden de meest efficiënte jagers. Zij verscheuren de prooi. Zelfs als het prooidier nog in leven is. Dit maakt dat de mens ze wreed vindt. In werkelijkheid heeft het prooidier minder lang te lijden dan bij andere roofdieren. Tijdens de jacht zijn ze onbetwistbaar bloeddorstig. Opmerkelijk is dat naar elkaar toe ze het meest sociale roofdier zijn waar geen agressie in zit. De wilde honden hebben een sociale hiërarchie en in tegenstelling tot veel andere sociale dieren is er weinig intimidatie naar elkaar toe. Zij hebben gedetailleerde groetrituelen, die met zenuwachtig gejammer vergezeld gaan.

Dieet

Zij jagen gewoonlijk in de vroege ochtend en avond op gazellen, andere antilopen, warthogs, jonge wildebeesten, ratten en vogels. Soms doden ze vee van boeren maar omdat ze nooit lang op de zelfde plaats blijven, valt deze schade altijd mee.

Zorg voor jonge dieren

Een groep van ongeveer zes honden bestaat gewoonlijk uit één dominant paar en verschillende volwassen mannelijke helpers die zich niet voortplanten. Nu en dan vormt een ondergeschikt wijfje in de groep een paar met één van de andere mannetjes. Het dominante wijfje werpt één keer per jaar een nest van ongeveer tien jongen. De jongen worden geboren in een schuilplaats van dik struikgewas of gras, of in een holen in de grond. Gewoonlijk worden er tweemaal zo veel mannetjes als vrouwtjes geboren. In tegenstelling tot veel andere diersoorten, verlaten de vrouwelijke nakomelingen de geboortegroep op het moment dat ze volwassen zijn.

De jagende leden van het pak keren naar het hol terug waar ze het vlees voor het pleegwijfje en de jongen uitbraken. Hoewel de nesten zeer groot zijn, overleven zeer weinig jongen. Soms overstromen de holen of sterven de jongen aan een ziekte. Wanneer de aantallen in de groep minder wordt, is de jacht niet even efficiënt en kunnen volwassenen vaak niet voldoende voedsel voor de jongen mee terug brengen. De volledige groep is betrokken bij de opvoeding van de jongen. Zowel de mannetjes als de wijfjes doen dienst als babysitter en verzamelen voedsel voor hen.

Roofdieren

Door heel Afrika zijn de wilde honden afgeschoten en vergiftigd door landbouwers en jagers die de wilde hond als bloeddorstige rovers van vee en wilde kuddes antilopen beschouwden. Aangezien de aantallen  wilde honden afnemen, worden ze voor de mens weer geheimzinniger en raadselachtiger. Even snel als ze komen, verdwijnen ze weer voor maanden. Hoewel beschermd in parken en reserves, is de wilde hond in aantal gedaald waardoor het voorkomen van inteelt niet haalbaar kan zijn. Op sommige plaatsen worden ze bedreigd met uitsterven.

Wist je dat?

  • Geen twee wilde honden zijn precies het zelfde getekend, waardoor het gemakkelijk is verschillende individuen te identificeren. Waarom een dergelijk patroon zich heeft moeten ontwikkelen, en hoe het de hond bij het jagen dient, heeft wetenschappers lang geïntrigeerd.
  • De wilde honden zijn gewoonlijk in beweging over een zeer groot gebied, die zowat 1500 vierkante kilometer kan zijn. Zoals bijvoorbeeld in de Serengeti. Nadat een nest geboren is beperken ze hun normaden bestaan tot dicht bij het nest.
copyright: Paul Janssen