Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

   

Baviaan
INFORMATIE:
Swahili naam: Nyani
Wetenschappelijke naam: Olive baboon (Papiocynocephalus anubis); yellow baboon (Papio ynocephalus cynocephalus)
Grootte: 30 tot 75 centimeter op schouderhoogte
Gewicht: 25 tot 50 kilo
Levensverwachting: 20 tot 30 jaar
Habitat: Savannes en bossen
Dieet: Omnivoor
Duur zwangerschap: 6 maanden
Roofdieren: Mensen, luipaarden, cheeta’s

 

De baviaan komt, van alle primaten in oostelijk Afrika, het meest in contact met mensen. Behalve mensen, zijn de bavianen de meest aangepaste primaten en leven in een grote aantal verschillende habitatten. Intelligent en geslepen, kunnen ze een plaag zijn voor de landbouw. Hierdoor worden ze eerder gezien als ongedierte dan als wild dieren.

Fysieke kenmerken

De olijfbaviaan en de gele baviaan zijn de twee meest in gemeenschap levende bavianen die in oostelijk Afrika voorkomen. De grotere en meer donkere olijfbaviaan komt hoofdzakelijk voor in het westen en centraal in Kenia, het noordelijkste gedeelte van Tanzania en in Uganda. De kleinere, slankere en lichtere van kleur zijnde gele baviaan leeft in het zuidelijke en de kust van Kenia en in heel Tanzania. Beide types hebben een kop in de vorm van een hondenkop waarbij de neus van de gele baviaan iets meer omhoog staat dan die van de olijfbaviaan.

Habitat

De bavianen worden gevonden in verrassend gevarieerde habitatten en passen zich erg gemakkelijk aan. De belangrijkste voorwaarden voor een juist leefgebied zijn waterbronnen en veilige slaapplaatsen in hoge bomen of op hoge klippen met een goed uitzicht. Wanneer het water gemakkelijk te vinden is, drinken de bavianen om de dag. Ze kunnen ook voor een langere periode zonder water overleven door de dauw van hun bont te likken.

Het gedrag

De bavianen verlaten gewoonlijk hun slaapplaatsen rond zeven á acht uur in de ochtend. Nadat ze uit de bomen of van de klippen gekomen zijn, zitten de volwassenen elkaar in kleine groepen te verzorgen terwijl de jongeren spelen. Dan vormen ze een colonne van twee of drie rijen en gaan naar de plek waar ze beginnen te eten. Dan verspreiden ze zich en gedurende het eten leggen ze vaak een afstand van acht tot tien kilometer af. Ze eten gedurende de ochtend ongeveer drie uur. Dan rusten ze tijdens de hitte van de dag uit en beginnen opnieuw met foerageren in de loop van de middag voordat ze hun slaapplaatsen tegen 18.00 uur opzoeken. Voordat ze gaan slapen brengen we weer de nodige tijd door met het verzorgen van elkaar. Iets wat zeer belangrijke is om banden onder individuen te verstevigen en de bavianen van externe parasieten schoon en vrij te houden.

De bavianen slapen, reizen, eten en socialiseren in groepen van ongeveer vijftig individuen, bestaande uit zeven tot acht mannetjes en ongeveer tweemaal zo veel wijfjes plus hun jongen bestaan. De wijfjes, jongeren en zuigelingen vormen de stabiele kern van een troep met een systeem dat bepaalde wijfjes rangschikt als leiders van de groep. Het leefgebied van een troep is duidelijk afgegrensd maar heeft geen territoriale karakter. Het leefgebied overlapt vaak met die van andere bavianen families. De verschillende families proberen enig contact tussen elkaar te voorkomen.

Wanneer de jonge mannetjes volwassen worden, verlaten ze hun familie en bezoeken andere troepen. Vaak breken dan gevechten uit om hun rangorde voor vrouwtjes en eten te bepalen. De rangorde van deze mannetjes verandert tijdens deze bezoeken constant.

De mannetjes worden langzaam in de nieuwe families geaccepteerd door het sluiten van vriendschappen met verschillende wijfjes aan de rand van een troep. De mannetjes helpen de wijfjes dan door de wijfjes en hun jongen te beschermen. gaan.

Dieet

Bavianen zijn opportunistische en selectieve alleseters die zorgvuldig hun voedsel kiezen. Gras is de hoofdmoot van hun dieet, samen met bessen, zaden, peulen, bloesems, bladeren, wortels, schors en sap van veel verschillende planten. Bavianen eten ook insecten en kleine hoeveelheden vlees, zoals vissen, schaaldieren, hazen, vogels, vervet apen en jonge, kleine antilopen.

Zorg voor jonge dieren

Gedurende de eerste maand, blijft een pasgeboren baviaan erg dicht bij zijn moeder. De moeder draagt de zuigeling naast haar maag en houdt het met één hand vast. Tegen de tijd dat de jonge baviaan vijf tot zes weken oud is, kan het op achter op haar rug mee rijden door zich met alle vier de ledematen vast te klampen. Na een paar maanden berijdt ze de rug van haar moeder als een jockey, rechtop zittend met de rug tegen de staart van de moeder. Tussen de vier en zes maanden begint de jonge baviaan meer tijd door te brengen met andere jonge bavianen uit de familie.

Roofdieren

De belangrijkste roofdieren van de baviaan zijn mensen. Wetend dat de mensen hen gemakkelijk doden of kunnen verwonden wanneer zij in bomen zijn, ontsnappen de bavianen gewoonlijk door kreupelhout. De mannetjes kunnen andere roofdieren zoals luipaarden of cheeta’s confronteren door het vormen van een lijn en op een dreigende manier te pronken onder begeleiding van het laten zien van hun grote hoektanden en te gillen. De bavianen zijn fanatieke vechters en kunnen roofdieren op de vlucht laten slaan.

Wist je dat?

  • Mannetjes zijn anderhalf keer zo groot dan de vrouwtjes. Vrouwtjes hebben geen lange haren in de nek maar lijken verder precies op de mannetjes.
  • Bavianen meer dan dertig manieren van communiceren hebben van grommen tot blaffen en schreeuwen. De non-verbale gebaren gaan van geeuwen, smakgebaren met de lippen tot schouders ophalen.
copyright: Paul Janssen