Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

  

Thomsons Gazelle
INFORMATIE:
Swahili naam: Swala Tomi
Wetenschappelijke naam: Gazella thomsonii
Grootte: 22 to 26 inches at the shoulder
Gewicht: 35 tot 55 pond
Levensverwachting: 10 1/2 jaar
Leefgebied: Open vlaktes en grasland
Dieet: Grazer
Duur zwangersschap: 6 maanden
Roofdieren: Cheeta's, leeuwen, luipaarden, wilde honden, hyena's

 

Misschien leven de Thomson's gazelles niet zo verspreid als de Grant's gazelles maar ze zijn wel de meest voorkomende gazelle in Oost-Afrika. Hoewel het aantal Thomson's gazelles in sommige gebieden is afgenomen, overleven ze ook wel in gebieden zoals op ranches en farmlands terwijl andere soorten daar al lang verdwenen zijn.

Fysieke kenmerken

De gratieuze Thomson's gazelle lijkt qau vorm en kleur veel op de Grant's gazelle maar is opvallend kleiner. Een ander verschil is de donkere streep over de vacht die vanaf de schouder over de flanken loopt. De korte zwarte staartpunt lijkt continu in beweging. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en hebben sterk gegroefde vrijwel evenwijdig staande licht gekromde horens. Vrouwtjes Thomson's hebben korte potlood dunne horens, of helemaal geen horens. Het gezicht van een Thomson's wordt gekarakteriseerd door een zwarte en een witte streep die aan beide zijde van de bek loopt.

Habitat

Thomson's gazelles leven in Tanzania, Kenia en zuid Sudan. Ze verblijven voornamelijk in grasland waar voldoende voedsel en ruimte is voor grote kuddes.

Het gedrag

Thomson's gazelles zijn zeer talrijk en leven in kuddes tot 200 dieren. Als de dieren in navolging van zebra's en gnoes gaan trekken, doen ze dat soms met duizenden tegelijk. De sterkste mannetjes kiezen een territorium. Ze bewaken dit door een overdreven houding aan te nemen en urine achter te laten. Ze markeren de grenzen van het territorium met geurstof uit een klier onder de ogen. Als de kudde verder trekt worden nieuwe territoria ingenomen.

De vrouwtjes en hun kroost vormen groepen van vijf tot vijftig dieren die door de territoria van de mannetjes lopen. De groepen wisselen van uur tot uur van samenstelling en aantal, er lijkt geen hiėrarchie of groepsleider te zijn. De mannetjes zonder territorium komen aan de rand van de kudde samen in kleine groepen waar ze over het algemeen de territoria van de andere mannetjes proberen te vermijden.
.
In de vroege ochtend en 's avonds komt de kudde die zich overdag heeft verspreid weer samen. Dat is de tijd voor de jonge gazellen om te spelen.

Thomson's gazelles maken over het algemeen weinig geluid, ze gebruiken zichtbare signalen om contact te houden. Door de huid aan te spannen beweegt de zwarte streep op flank, waardoor ze beter zichtbaar worden. Als de kudde wordt verstoord gaan ze met hun voorpoten stampen.

Dieet

Thomson's gazelles vind je niet alleen samen met Grant's gazelles, maar ook met grotere beesten zoals gnoes en zebra's. De Thomson's gazelles kunnen zo makkelijker bij het korte gras. De maaltijd van een Thomson's gazelle bestaat in het droge seizoen voor 90% uit gras, aangevuld met zaden en bladeren van struiken.

Zorg voor jonge dieren

Thomson's gazelles krijgen twee maal per jaar jongen. Hoewel de jongen het hele jaar geboren kunnen worden, is de geboortepiek net na de regenperiode als het gras groen is. Als de jongen net geboren zijn, verbergt de moeder het jong in het gras om het enkele malen per dag op te zoeken om het te zogen. Door hun goede schutkleur en doordat ze lang bewegingloos kunnen stilliggen, zijn de jongen verrassend onzichtbaar in het open terrein.

Roofdieren

Thomson's gazelles vallen ten prooi aan vele roofdieren, waaronder jachtluipaarden, leeuwen, jackhalzen, hyena's, luipaarden en krokodillen. Jonge tommies vallen vaak ten prooi aan servet katten, jackhalzen, apen, adelaars en pythons.

Wist je dat?

  • De Thomson's gazelle is uitermate alert op geluiden en bewegingen. De zeer gevoelige zintuigen voor gehoor, geur en zicht compenseren de prooigevoeligheid op de open vlaktes.
  • Mannetjes verdedigen hun territorium vol overgave. Wanneer uitgedaagd, stoten de rivalen met hun hoorns tegen elkaar totdat er een winnaar is die het territorium op mag eisen.


copyright: Paul Janssen