Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd: 

  

Ons 3e avontuur door Botswana.
 

Ja, we zijn weer van plan om een avontuur te beleven in Botswana. De contacten met Heiko zijn weer gelegd. Zonder andere organisaties te kort te willen doen is Bush Ways een topper binnen het vele aanbod van organisaties die allen op hun manier topkwaliteit willen leveren. Niet voor niets kiezen we weer voor Bush Ways en natuurlijk voor Heiko.
Ook Heiko heeft er weer zin in. Dat blijkt wel wanneer hij in zijn kennisenkring meteen het volgende laat weten, "THERE IS ONE OF THE LEGENDARY "PAUL AND ELLEN" SAFARIS HAPPENING NEXT YEAR"
Om te lezen wat we de vorige keer hebben beleefd met Heiko, verwijs ik je naar ons reisverslag van onze reis door Botswana in 2002.
Net als toen heb ik nu weer een reis in elkaar gezet die overigens veel lijkt op die van 2002. Hoewel je niet over mindere ervaringen kunt praten heb ik toch wat onderdelen van de reis in 2002 weggelaten en die vervangen door een excursie met de bosjesmannen en om nog wat langer in de parken te blijven. Dit maakt de kans op nog meer avontuur alleen maar groter.


Ellen en Paul.

Khama Rhino Sanctuary

Dag 1
In de ochtend komen we, na een nacht vliegen, aan op het vliegveld van Johannesburg vanwaar we door vliegen naar Gabarone. Hier komen we tegen het middaguur aan en vertrekken meteen richting Khama Rhino Sanctuary. Nadat we onze tent opgezet hebben maken we een avond gamedrive op zoek naar de neushoorns. Vorige keer zagen we hier nog de enige in Botswana voorkomende zwarte neushoorn. Zou ie er nog zijn? De nacht kan hier erg koud zijn en met de beschutting van dekens gaan we in het donker op zoek naar wat Khama nog meer te bieden heeft. Wanneer we terug zijn op de campsite wacht ons een warme maaltijd bij het kampvuur.
(inclusief  L (lunch), D (avondeten))

Central Kalahari Game Reserve

Dag 2 - 5
Na een eerste nacht in Botswana laten we Khama Rhino Sanctuary achter ons en vertrekken we naar Central Kalahari Game Reserve. We bezoeken de grootste Game Reserve van Botswana waar bijna alles nog in haar oorsprong te zien is.
We blijven vier nachten in deze pure wildernis, gaan op ontdekkingstocht en op zoek naar de bekende black mained Lions of the Kalahari.
De planning is om ons kamp op te slaan in Deception Valley en vandaar uit nog twee nachten op Tau Pan en een nacht op Pipers Pan te kamperen. Het zijn gewoon vier volle dagen gamedrive. We proeven de onmetelijke vlaktes, heldere sterrenhemel en de onbegrensde schoonheid van de Kalahari gedurende vijf dagen Dit is een safari in de puurste vorm. Water en communicatiemiddelen zijn beperkt en we reizen als ??n van de weinigen door dit park uit de oertijd.
(inclusief O (ontbijt), L, D)

Ghanzi

Dag 6 - 7
Vandaag verlaten we in de vroege ochtend Central Kalahari. Een zes uur durende rit, door nog een groot deel van Central Kalahari, brengt ons naar Ghanzi. Hier gaan we naar een cultureel dorp op een farm. We slaan ons kamp op en maken ons gereed voor een kennismaking met de bosjesmannen. Onder begeleiding van de bushman trackers maken we een wandeling door de bush. Ze delen hun kennis van de bush met ons en geven ons inzicht in hun unieke en intrigerende cultuur. Wanneer er nog tijd over is kunnen we nog een snelle duik nemen bij een lokale dam en een snel bezoekje aan het dorp om kennis te maken met de rest van bushman gemeenschap. Vanavond worden we getrakteerd op traditioneel bushman maaltijd en kunnen we genieten van een avond met zingen en dansen om het kampvuur.
De volgende ochtend vertrekken we naar Maun. Tijd om proviand in te slaan voor de komende anderhalve week in de bush. Voor degene die wil kan er een optionele vlucht boven de Okavango Delta geregeld worden (U$ 85). We overnachten op een priv? kamp vlak buiten Maun. ( O, L, D)

Moremi

Dag 8 - 13
Moremi Game Reserve is misschien wel ??n van de mooiste en beste wildernis gebieden in Afrika. Niet voor niets blijven we hier zes nachten om het gebied goed te ontdekken. Vroege gamedrives door het gebied worden onze norm. Er is optioneel de mogelijkheid om met een mokoro een excursie te maken. (1 dag voor ongeveer 430 Pula en 100 Pula per uur.)
Een aanrader voor degene die dit nog nooit gedaan heeft? Het is heel wat anders om de wilde dieren te zien vanuit een holle boomstam, voortgeduwd door een poller met een stok. Laag boven het water glij je langs de flora en de fauna van het gebied. De rest van de groep gaat op gamedrive. We kamperen op Hatab sites waardoor het speciale gevoel van exclusiviteit en het echte bushgevoel gegarandeerd is. De planning is om voor telkens twee nachten ons kamp op te slaan op respectievelijk Mboma campsite, Xakanaxa en Kwai camp. ( O, L, D)

Savuti

Dag 14 - 16
Via een pad langs de Kwai rivier vertrekken we voor een avontuurlijke tocht richting Savuti. Savuti ligt in Chobe National Park en is onze volgende bestemming waar we op zoek gaan naar de wilde dieren. Opnieuw is een Hatab site de plek waar we voor drie nachten ons kamp opslaan. Gaan we hier weer de van National Geographic bekende leeuwen "Elephant killers from Savuti" ontmoeten? Vorige keer mochten we drie dagen van de vijfentwintig volwassen leeuwen en zes jonge leeuwen tellende groep genieten. Het kan hier erg warm worden en zo op het eind van de droge periode vormen de waterholes een aantrekkingskracht voor alle dieren. Vooral olifanten, kudu's en impala's zijn de regelmatige bezoekers van de waterholes. De plek waar leeuwen vaak verblijven om hun prooi te verschalken. Horen we in het donker de roaring lion concerts of het huilen van een hyena? De kans is nergens zo groot als hier. ( O, L, D)

Chobe river front

Dag 17 - 19
Via het Nogatsa gebied vertrekken we richting Chobe rivier front. Eerst overnachten we in Nogatsa op een Hatab site. Voor de hoeveelheid wilde dieren zijn we afhankelijk van de droogte op dat moment. Het gebied zelf is echter al zeer de moeite waard om te ontdekken. Na een overnachting rijden we door naar Chobe river front. Ihaha campsite (opnieuw Hatab) staat garant voor een prachtig uitzicht over de Chobe rivier. Olifanten zijn regelmatige bezoekers van de vennetjes die zijn gevormd door het droogvallen van de rivier. Onze zoektocht naar het wild zetten we hier voort. De wilde dieren zijn aangewezen op de rivier voor water en daarom kampeer je opnieuw tussen de dorstige dieren. Bij vlagen zijn de oevers van de rivier druk bezet met olifanten en zebra's. De rest van de dieren houdt zich schuil tussen de struiken en onder de bomen langs de rivier. Net als ons. (O, L, D)

Zambia Livingstone

Dag 20 - 22
Rustig breken we ons kamp af om in de loop van de dag de Chobe rivier over te steken. Zo komen we in Zambia waar we overnachten in de intieme en comfortabele "Lost Horizons" lodge. Vanuit het zwembad kijk je fraai uit over het Mosi-o-tunya National Park naar de Zambezi Gorge. Hier heeft iedereen de tijd om te doen wat ie wil. Er is tijd om de Victoria watervallen te bezoeken, te raften, bunge jumpen, kopen van curio's en nog veel meer optionele activiteiten zoals die worden aangeboden in deze omgeving. Misschien wil je nog een wandelsafari maken door het Mosi-o-tunya National Park waar olifanten en neushoorns niet erg moeilijk te vinden zijn. Kortom een lekkere afsluiting voor iedereen. Heiko helpt natuurlijk waarnodig bij het boeken van de de optionele activiteiten. Dag 22 vertrekken we richting Zimbabwe om vanaf het vliegveld van Victoria Falls richting Johannesburg te vliegen en vandaar uit richting Amsterdam.
(dag 20 O, L, D)
(dag 21 O, D)
(dag 22 O)

copyright: Paul Janssen