Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd: 

  

Ons 4e avontuur door Botswana.

Botswana blijft trekken.
Het ongerepte, het avontuur, de bush, het kampvuur, 's-ochtends opstaan in de eenzaamheid, wilde dieren in je onmiddellijke omgeving en ga zo maar door. Allemaal redenen om weer te kiezen voor Botswana.
Gewoon, voor ons bestaat niet beter. De contacten met Heiko, Marc en Carina van Bush Ways zijn weer gelegd. Zonder andere organisaties te kort te willen doen is Bush Ways een topper binnen het vele aanbod van organisaties die allen op hun manier topkwaliteit willen leveren.
Vorig jaar liet Heiko in zijn kennissenkring al weten, "THERE IS ONE OF THE LEGENDARY "PAUL AND ELLEN" SAFARIS HAPPENING NEXT YEAR"
Dit jaar wordt het niet anders. De route is niet helemaal identiek aan die van de voorgaande reizen door Botswana. Deze route brengt ons van het zuiden van Botswana (via Khutse GR, de hele Central Kalahari GR, Maun, Moremi, Savuti en Chobe) naar het noorden van Botswana.
24 overnachtingen waarvan 20 nachten in de bush. Top dus. We kiezen er voor om op veel plekken meerdere nachten te blijven. Op deze manier vergroot je de kansen op bijzondere momenten met dieren en het geeft veel meer rust tijdens de reis.
Lees het programma maar eens door. Lijkt het je wat om mee te gaan? Neem dan contact met ons op. Er kunnen maximaal twaalf personen mee. Twee plaatsen zijn al bezet. Dat zijn die van ons natuurlijk. Belangstelling voor de reis? Neem dan contact met ons op.

Ellen en Paul.

Khutse GR

Dag 1 en 2
In de ochtend komen we, na een nacht vliegen, aan op het vliegveld van Johannesburg vanwaar we door vliegen naar Gabarone. Hier komen we tegen het middaguur aan en vertrekken meteen richting Khutse GR. Nadat we onze tent opgezet hebben bij de Molose waterhole maken we een avond gamedrive op zoek naar de bewoners van het voor ons nieuwe park. Een paar van die bewoners zijn de leeuw, luipaard, hyena en kleinere dieren zoals porcupine en squirrels. Hier zijn niet de grote aantallen dieren te verwachten. Echter de natuur, de rust en de prachtige omgeving laten ons even wennen aan de bush. Wanneer we terug zijn op de campsite wacht ons een warme maaltijd bij het kampvuur.
De volgende dag is het met een vroege start echt tijd om het park te verkennen.
(ontbijt (O), lunch (L), diner (D))

Central Kalahari GR

Dag 3 - 7
Na de eerste twee nachten in Botswana laten we Khutse GR achter ons en vertrekken we naar Central Kalahari GR. CKGR is het grootste Game Reserve van Botswana waar bijna alles nog in haar oorsprong te zien is.
We blijven vier nachten in deze pure wildernis, gaan op ontdekkingstocht en op zoek naar de bekende black mained Lions of the Kalahari.
De planning is om te kamperen in Xaxa of Bape, bij Pipers Pan (2 nachten) en bij Tau Pan. Gelet op de grote afstanden kan het nodig zijn om ergens anders in het wild te overnachten. Het zijn gewoon vier volle dagen gamedrive. We proeven de onmetelijke vlaktes, de heldere sterrenhemel en de onbegrensde schoonheid van de Kalahari gedurende vijf dagen Dit is een safari in de puurste vorm. Water en communicatiemiddelen zijn beperkt en we reizen als één van de weinigen door dit ruige park.
Op dag 7 vertrekken we naar Maun. Hier is het tijd om proviand in te slaan voor de komende avonturen en het stof van de afgelopen dagen van ons af te spoelen op een campsite net buiten Maun.
( O, L, D)

Moremi

Dag 8 - 13
Voorzien van proviand en schoongespoeld gaan we op voor de tweede helft van het avontuur. En wat voor avontuur ligt er voor ons? Moremi Game Reserve is misschien wel één van de mooiste en beste wildernis gebieden in Afrika. Niet voor niets blijven we hier zes nachten om het gebied goed te ontdekken. Vroege gamedrives door het gebied worden onze norm. Er is misschien optioneel de mogelijkheid om met een mokoro een excursie te maken. (1 dag voor ongeveer 500 Pula en 120 Pula per uur.)
Een aanrader voor degene die dit nog nooit gedaan heeft? Het is heel wat anders om de wilde dieren te zien vanuit een holle boomstam, voortgeduwd door een poller met een stok. Laag boven het water glij je langs de flora en de fauna van het gebied. De rest van de groep gaat op gamedrive. We kamperen op Hatab sites waardoor het speciale gevoel van exclusiviteit en het echte bushgevoel gegarandeerd is. De planning is om voor telkens meerdere nachten ons kamp op te slaan op respectievelijk Xakanaxa camp en Kwai camp. Het Xakanaxa gebied wil nog wel eens overstromen. Is dat het geval, dan overnachten we op Mboma camp.( O, L, D)

Savuti

Dag 14 - 16
Via een pad langs de Kwai rivier vertrekken we voor een avontuurlijke tocht richting Savuti. Savuti ligt in Chobe National Park en is onze volgende bestemming waar we op zoek gaan naar de wilde dieren. Opnieuw is een Hatab site de plek waar we voor drie nachten ons kamp opslaan. Gaan we hier weer de van National Geographic bekende leeuwen "Elephant killers from Savuti" ontmoeten? Het kan hier erg warm worden en zo op het eind van de droge periode vormen de waterholes een aantrekkingskracht voor alle dieren. Vooral olifanten, kudu's en impala's zijn de regelmatige bezoekers van de waterholes. De plek waar leeuwen vaak verblijven om hun prooi te verschalken. Horen we in het donker de roaring lion concerts of het huilen van een hyena? De kans is nergens zo groot als hier. ( O, L, D)

Chobe river front

Dag 17 - 20
Via het Tjinga gebied vertrekken we richting Chobe rivier front. Eerst overnachten we in Tjinga op een Hatab site. Voor de hoeveelheid wilde dieren zijn we afhankelijk van de droogte op dat moment. Het gebied zelf is echter al zeer de moeite waard om te ontdekken. Na twee overnachtingen rijden we door naar Chobe river front. Ihaha campsite (opnieuw Hatab) staat garant voor een prachtig uitzicht over de Chobe rivier. Olifanten zijn regelmatige bezoekers van de vennetjes die zijn gevormd door het droogvallen van de rivier. Onze zoektocht naar het wild zetten we hier voort. De wilde dieren zijn aangewezen op de rivier voor water en daarom kampeer je opnieuw tussen de dorstige dieren. Bij vlagen zijn de oevers van de rivier druk bezet met olifanten en zebra's. De rest van de dieren houdt zich schuil tussen de struiken en onder de bomen langs de rivier. Net als ons. (O, L, D)

Zambia

Dag 21 - 23
Rustig breken we ons kamp af om in de loop van de dag de Chobe rivier over te steken. Zo komen we in Zambia waar we overnachten in de intieme en comfortabele "Zambezi Waterfront" lodge. Vanuit hier kun je de nodige excursies maken (optioneel). Hier heeft iedereen de tijd om te doen wat ie wil. Er is tijd om de Victoria watervallen te bezoeken, te raften, bunge jumpen, kopen van curio's en nog veel meer optionele activiteiten zoals die worden aangeboden in deze omgeving. Misschien wil je nog een wandelsafari maken door het Mosi-o-tunya National Park waar olifanten en neushoorns niet erg moeilijk te vinden zijn. Kortom een lekkere afsluiting voor iedereen.
Dag 23 vertrekken we richting Zimbabwe om vanaf het vliegveld van Victoria Falls richting Johannesburg te vliegen en vandaar uit richting Amsterdam.

copyright: Paul Janssen