Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

 

Malawi

Geschiedenis

De eerste inwoners van Malawi vestigden zich omstreeks 10.000 voor Christus rond het Malawi-meer. Tijdens de 16e eeuw na Christus werd een handelskoninkrijk gestart door de Maravi mensen, hier dankt het land dan ook zijn huidige naam aan. De eerste Europeaan die met dit land in aanraking kwam, is waarschijnlijk de Portugese ontdekkingsreiziger Gaspar Bocarro. Zijn dagboek, gepubliceerd in 1492, maakte voor het eerst notie van een groot meer in Centraal-Afrika. De slavenhandel, die zich tussen de 16e en 19e eeuw afspeelde, liet ook in Malawi diepe sporen na. De geschiedenis van het moderne Malawi is verbonden met de Schotse missionaris David Livingstone. In 1875 richtte hij een missionaris station op, gericht tegen de slavenhandel. In 1891 kwam Malawi onder gezag van Groot-Brittanie te staan. Uiteindelijk werd in 1959 de Malawi Congress Party opgericht onder leiding van dr. Hastings Kamuzu Banda. Uiteindelijk werd dan ook onafhankelijkheid van Groot-Brittanie bereikt.

Geografie

Malawi is bijna drie keer zo groot als Nederland met een oppervlakte van 118.484 vierkante kilometer. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 83 mensen per vierkante kilometer.
In het noorden en noordoosten grenst Malawi aan Tanzania, in het oosten en zuidwesten aan Mozambique en in het westen aan Zambia. Malawi is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer. Het Malawi meer ligt in het oosten van het land en is, net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van Malawi in beslag. Het Malawi meer ligt in de Centraal-Afrikaanse Slenk en het diepste punt is 785 meter. Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambesi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het Malawi meer liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (drieduizend meter).

Flora en Fauna

De begroeiing van Malawi bestaat uit grassen en bossages. De oevers van de rivieren en het Malawi-meer zijn moerassig. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi. Een voorbeeld daarvan zijn de uitbundige gladiolen, maar er zijn ook meer dan honderd soorten orchideeŽn te vinden. Sparren en eucalyptusbomen zijn geplant voor de houtindustrie. Het wild in Malawi leeft voornamelijk in de nationale parken. Het bekendste park is het Liwonde National Park. Hier leven kuddes olifanten en antilopen. In de Shire Rivier baden kuddes nijlpaarden. Andere parken zijn:
∑het Kasungu National Park
∑het Nyika National Park
∑het Lake Malawi National Park
∑het Vwasa Marsh Game Reserve
In het zuiden leven veel luipaarden, jakhalzen en zebra's.

Klimaat

Malawi heeft een tropisch klimaat. De regentijd valt tussen november en april. De beste tijd om Malawi te bezoeken is dus tussen eind april en begin november. Aan het begin van de droge tijd is het bijzonder warm, maar dit is wel de beste periode voor vogelaars. Aan het einde van de droge periode verzamelt het meeste wild zich rond de overgebleven drinkplaatsen. Dit is dus de beste periode om het wild van nabij mee te maken.
In oktober is de gemiddelde temperatuur 33 graden Celsius. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius.

Politiek en Economie

Malawi is een republiek met een meerpartijenstelsel. Aan het hoofd staat de president. Er zijn 24 districten in drie regio's:
∑het noorden
∑het midden
∑het zuiden
Malawi is sinds 1964 onafhankelijk en sinds 1994 is er sprake van een driepartijenstelsel.
Malawi kreeg in de negentiende eeuw met de Europeanen van doen toen de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone het land aandeed. Het gebied ten westen van het Malawi-meer werd in 1889 Brits protectoraat onder de naam Nyasaland.
In 1964 werd onder leiding van Dr. Hastings Banda de soevereiniteit uitgeroepen. Banda was een totalitair staatsman en onder zijn bewind werd politieke tegenstand met de dood bestraft. Het duurde tot 1994 voordat de democratisch gekozen president Bakili Muluzi de leiding kon nemen. Muluzi behoort tot het United Democratic Front . Andere partijen zijn de Malawi Congress Party en de Alliance for Democracy . Landbouw is de kern van de economie en meer dan driekwart van de bevolking is hiervan afhankelijk. Tabak, thee, suiker en katoen zijn de belangrijkste producten, waarvan de eerste drie worden geŽxporteerd. Malawi heeft een negatieve handelsbalans. De belangrijkste handelspartners zijn:
∑Groot-BrittanniŽ
∑Zuid-Afrika
∑Duitsland
∑Japan
∑Verenigde Staten
Het toerisme is op dit moment de belangrijkste groeisector.

Bevolking

Malawi telt 9,8 miljoen inwoners die voor het merendeel in het zuiden wonen. De bevolking bestaat grotendeels uit negerstammen van Bantoe origine zoals:
∑de Tumbuka
∑de Nyanja
∑de Chewa
∑de Tonga
∑de Yao

Ruim vijftig procent van de bevolking is jonger dan vijftien jaar.
De meeste groepen wonen in dorpen. De stam- of dorpsoudste heeft binnen deze gemeenschappen grote invloed. Velen hangen animistische religies aan, maar de missionarissen hebben hun invloed ook doen gelden. Het christendom is met name in het zuiden verspreid. In het noorden wonen moslims, als gevolg van de invloed die de Arabieren hier hadden ten tijde van de slavenhandel.

Cultuur
Traditionele dansen en muziek hebben een grote invloed op het sociale leven van de MalawiŽrs. De belangrijkste muziekinstrumenten zijn trommels en xylofoons. Deze instrumenten worden tijdens religieuze riten bespeeld en begeleid door dansers. De dansers hebben, om het ritme kracht bij te zetten, vaak belletjes om hun enkels en polsen. De mondelinge overlevering van verhalen speelt een grote rol bij de verschillende bevolkingsgroepen. De oudsten vertellen tijdens rituele bijeenkomsten de eeuwenoude verhalen door aan de volgende generatie. Maar ook de geschreven literatuur is de moeite waard. Tijdens de onderdrukking van Hastings Banda hebben veel schrijvers zich in de Engelse taal verzet tegen het regime. De tol die ze hiervoor betaalden was dat ze 'persona non grata' waren in hun eigen geboorteland. Een internationaal bekende schrijver is Sam Mpasu die verscheidene jaren in de gevangenis doorbracht.
Protestantisme (35%), rooms-katholicisme (30%) en de islam zijn de meest voorkomende religies in Malawi. Een groot deel van de bevolking heeft naast een van deze ook nog een etnisch geloof (43%).De Chewa's, de belangrijkste stam in Malawi, vereren bijvoorbeeld hun voorouders. De mannen van het dorp verbeelden de geest van voorouders. En zo zijn het weer de mannen die de normen en waarden van het volk bepalen. Als individu ben je niets. Je moet je gedragen zoals alle anderen. Al deze ideeŽn worden door traditionele dansen, gezangen en maskers duidelijk gemaakt. Ieder masker verbeeldt een deugd die geÔmiteerd moet worden of juist een ondeugd die vermeden moet worden. Je kunt oude en moderne maskers zien in het Chamare Museum.

Praktische info

Paspoort en visum
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Voor een bezoek aan Malawi is geen visum verplicht, tenzij u langer dan 90 dagen gaat verblijven. Voor reizigers met een buitenlands paspoort gelden andere bepalingen voor deze bepalingen raden wij aan om contact op te nemen met de ambassade van Malawi.

Geldzaken
Contant geld en Reischeques
Travellerís cheques zijn het veiligst. Voor cheques in Euroís en Amerikaanse dollars krijgt u de hoogste wisselkoers. Buitenlandse bankbiljetten en reischeques kunnen bij de meeste banken en wisselkantoren in de plaatselijke geldeenheid gewisseld worden. Geld wisselen bij een hotel houdt in dat men meestal een hogere commissie betaalt dan bij een bank. Bij het wisselen van buitenlandse valuta is het tonen van uw paspoort verplicht.
De munteenheid van Malawi is de Kwacha, onderverdeeld in 100 tambala. Het kan lastig zijn om aan cash te komen.
Bankpassen en Creditcards
De meeste hotels, winkels, restaurants en andere zaken in de grotere plaatsen accepteren internationale creditcards mits ze geldig zijn. Creditcards zijn buiten de steden vrijwel onbruikbaar.

Vaccinaties
Voor een bezoek aan Malawi is een vaccinatie tegen gele koorts niet nodig bij reizen direct vanuit Nederland. Bij reizen via een land in het gele koortsgebied in Afrika of Zuid Amerika is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. DTP en Hepatitis A wordt aanbevolen. Anti-Malariapillen worden aanbevolen.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn.Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw reisschema mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven.

Veiligheid
Het is onvermijdelijk om in Malawi als toerist niet als wandelende schatkist beschouwd te worden. Loop daarom niet met camera's, sieraden en geld in het zicht.

Bagage
camera en batterijen voor de camera
filmrolletjes
zonnebril
zaklantaarn (in geval electriciteit uitvalt)
verrekijker
wekkertje
een of meer reisgidsen over uw reisbestemming
mottenballen tegen eventuele kakkerlakken
eventuele reservebril of lenzen
vochtige tissues (Wetties)
fruitmesje
een notitieboekje en schrijfgerei
Immodium (bij heftige diarree)
Dulcolax (in geval van obstipatie)
Sterilon of jodium (om wondjes te ontsmetten)
Bergamot (middel tegen muggen; te koop bij Reformwinkel)
Azaron (bij insektenbeten)
Vitamine B-tabletten (beschermt tegen muggen)
Pleisters en een schaartje
Medicijnen (aspirines, Rennies, malariatabletten e.d.)
Slaaptabletjes of Melatonine (eventueel te gebruiken tijdens de lange vlucht)

Wanneer u om gezondheidsredenen een grote hoeveelheid medicijnen moet meenemen op reis, is het raadzaam om een medisch paspoort bij u te hebben. Deze wordt verstrekt door uw arts en geeft aan welke medicijnen u bij u heeft. Dit kan eventuele problemen op de luchthaven voorkomen

Nuttige adressen
Malawische Ambassade
Ambassde Malawi
Wetstraat 151040
1150 Brussel
Tel. 00-322-2310980

Nederlandse Ambassade
Er is geen Nederlandse ambassade in Malawi, bevoegd is de
ambassade in Zambia:
Untited Nations AvenuePlot
5208Lusaka
Tel: 00-260-253590

copyright: Paul Janssen