Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

 

Tanzania

Geschiedenis

Het kustgebied van Tanzania werd al omstreeks de 8e eeuw aangedaan door Arabische handelslieden. Rond de 12e eeuw hadden zich vele Arabieren en handelaren uit landen als PerziŽ en India gevestigd over de gehele Oost-Afrikaanse kust, waar zij bloeiende steden en handelsposten stichtten. De Portugezen arriveerden aan het eind van de 15e eeuw en hoewel zij ook in het kustgebied van Tanzania invloed kregen, werden zij daar begin 18e eeuw verdreven door de Arabieren van Oman. De sultan van Oman, Seyyid Said, verhuisde in 1840 zijn hoofdstad naar Zanzibar.

Vanaf halverwege de 19e eeuw begonnen Europese missionarissen en ontdekkingsreizigers de binnenlanden te verkennen. Eind 19e eeuw ving de Duitse kolonisatieperiode aan met de oprichting van de German East Africa Company. Tegen de Europese overheersing is altijd verzet geweest van de lokale bevolking en tussen 1905-1907 resulteerde dit in de zogenaamde Maji Maji opstand, waarbij zeker 120.000 Afrikanen het leven lieten. Na de Eerste Wereldoorlog eindigde de Duitse bezetting en werd het land een mandaat van Groot-BrittanniŽ, dat overigens weinig interesse had in het gebied wegens de beperkte aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen.

Al in 1929 werd de Tanganyika African Association (TAA) opgericht, maar pas halverwege de jaren vijftig werd deze organisatie omgevormd tot een serieuze politieke beweging; de Tanganyika African National Union (TANU). Bij de eerste landelijke verkiezingen in 1958 en 1959 won de TANU overtuigend, en bij de onafhankelijkheid in 1961 vormde de leider van de TANU, Julius Kambarage Nyerere, de nieuwe regering van Tanganyika. In 1964 werd de republiek Tanzania opgericht, waarin Tanganyika en de eilanden Zanzibar en Pemba verenigd werden. Het beleid van de TANU was gebaseerd op het Chinese communistische model waarbij zogenaamde ujamaa dorpen werden opgericht voor collectieve landbouwactiviteiten. In deze dorpen was veelal ook een school en gezondheidscentrum aanwezig. Voor de Tanzanianen betekende dit veelal gedwongen verhuizingen en er kwam dan ook weinig steun voor het beleid.

Toch droeg Nyerere's ujamaa politiek er toe bij dat de levensstandaard over het algemeen verbeterde,. Nyerere zou president blijven tot 1985. Zijn opvolger als president, Ali Hassan Mwinyi, moest onder internationale druk koers zetten naar een meerpartijenstelsel en had daarnaast met tegenvallende economische resultaten te kampen. In 1992 werd een grondwetswijziging aangenomen die het bestaan van oppositiepartijen toestond. Vanaf 1995 is Benjamin Mkapa de nieuwe president.

Geografie

Tanzania ligt in oostelijk Afrika, nťt onder de evenaar. Geografisch gezien ligt het land tussen 1 en 11 graden zuiderbreedte, tussen 30 en 39 graden oosterlengte. In het noorden wordt Tanzania begrensd door Kenia, Lake Victoria en Oeganda. In het oosten ligt de Indische Oceaan met de eilanden Zanzibar en Pemba en in het zuiden vinden we Mozambique en Zambia. Als je de westelijke grens over gaat kom je in ZaÔre, Rwanda en Burundi. Met z'n 945.087 vierkante kilometer (waarvan 886.040 vierkante kilometer land) is Tanzania ongeveer veertien keer zo groot als BelgiŽ en Nederland samen. De afstand tussen Moshi in het noorden en Songea in het zuiden bedraagt ruim 1300 kilometer. Tussen Dar es Salaam in het oosten en Kigoma in het westen ligt ruim 1600 kilometer.

Het landschap van Tanzania is erg variŽrend. Hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar onverwacht af. Je vindt er savannen, maar Mount Kilimanjaro met als piek de 5895 meter hoge Uhuru wordt met recht 'het dak van Afrika' genoemd. Die hoogteverschillen veroorzaken verschillende klimaten, wat weer invloed heeft op de flora en fauna van het land.

Flora en Fauna

De meeste toeristen bezoeken Tanzania om te kunnen genieten van de vele verschillende soorten wilde dieren. Recente tellingen wezen uit dat in de twaalf nationale parken meer dan vier miljoen wilde dieren voorkwamen. De totale oppervlakte van de nationale parken bedraagt bijna 42.500 vierkante kilometer. Over de wildreservaten zijn geen exacte gegevens voorhanden. In aantallen overtreffen deze waarschijnlijk die van de nationale parken. Uitgaande van de totale oppervlakte moet je die conclusie bijna trekken: ongeveer 95.000 vierkante kilometer wildreservaat staat de dieren ter beschikking. En als toerist kun je tegen betaling meegenieten.

Veel mensen reizen naar Tanzania om kennis te maken met de dieren in hun oorspronkelijke omgeving. Hoewel ze beschermd zijn, is het makkelijk ze te ontmoeten. Overal in het land komen wilde dieren voor. De nationale parken en wildreservaten zijn echter de plaatsen bij uitstek om ze gemakkelijk te observeren en om veel verschillende dieren bij elkaar te vinden.

Klimaat

Vanuit de ligging ten opzichte van de evenaar gezien, heeft Tanzania natuurlijk een tropisch klimaat. Maar vanwege de afwisseling in het landschap kent het eigenlijk verschillende klimaten. De extremen even niet meegerekend (op de Kilimanjaro vriest het en op sommige plaatsen in het binnenland kan de temperatuur gemakkelijk tot boven de veertig stijgen), kent het land best aangename gemiddelden.

Het hele jaar valt er wel enige regen in Tanzania, met uitzondering van een aantal plaatsen in het binnenland. Men spreekt van lange regens in de maanden maart tot en met mei en korte regens gedurende oktober tot en met december. De meeste regen valt gedurende de lange regens. De regenval is dan ook intensiever.

Over het algemeen is het kustgebied bijna het hele jaar warm en vochtig. De temperaturen variŽren tussen de 22 en 30 graden en de gemiddelde luchtvochtigheid ligt tussen 75 en 80 procent. De avonden en nachten kunnen fris zijn en als je deze gebieden bezoekt, is het hebben van een sweater of trui beslist geen overbodige luxe.

Politiek en Economie

Jamhuri ya Mwungano wa Tanzania
De officiŽle naam van Tanzania is Jamhuri ya Mwungano wa Tanzania, United Republic of Tanzania. Het land is ontstaan in 1964 door het samengaan van het toenmalige Tanganyika en Zanzibar. Het rechtssysteem in deze democratische republiek is naar Brits voorbeeld, aangevuld met Tanzaniaanse en Zanzibari inbreng.

Parlement
Het parlement, de National Assembly, bestaat uit 269 leden, waarvan er 232 rechtstreeks gekozen zijn. Gezien de godsdienstige en sociale achtergronden hadden vrouwen nauwelijks kans om gekozen te worden. Om die reden zijn er 37, overigens uit politieke kring afkomstige dan wel in politiek geÔnteresseerde, vrouwen aan toegevoegd. De verkiezingen vinden in het gehele land plaats. De gekozenen kunnen dus rekenen op landelijke steun. Elke meerderjarige Tanzaniaan is stemgerechtigd. In Tanzania is iemand meerderjarig bij het bereiken van de achttienjarige leeftijd.

Parlement van Zanzibar
Behalve dat de inwoners van Zanzibar goed vertegenwoordigd zijn in de nationale volksvertegenwoordiging op het vasteland, heeft men op Zanzibar een eigen parlement. Dit parlement beslist over aangelegenheden die uitsluitend het eiland aangaan. Het huis van afgevaardigden telt 59 leden waarvan er 50 rechtstreeks gekozen zijn en waaraan 9 vrouwen zijn toegevoegd.

Verkiezingen
Het land is onderverdeeld in 25 administratieve districten. De laatste verkiezingen vonden plaats in 2000. Een regeringsperiode duurt vijf jaar, zodat er in 2005 opnieuw verkiezingen plaats zullen vinden, zowel voor de volksvertegenwoordiging als voor een nieuwe president. De president wordt terzijde gestaan door twee vice-presidenten: de minister-president van Tanzania en de president van Zanzibar.

Economie
Tanzania behoort tot de ontwikkelingslanden en is daarom sterk afhankelijk van ontwikkelingshulp. Het is ťťn van de armste landen ter wereld. Ondanks het feit dat het lange tijd overheerst werd door Europese landen als Portugal, Duitsland en Engeland, is er aan de economische ontwikkeling weinig gedaan. Door de Duitsers werd de infrastructuur ter hand genomen en de centrale spoorlijn is door hen tot stand gebracht (maar bij hun vertrek helaas weer gedeeltelijk verwoest). Groot-BrittanniŽ liet het land in grote armoede achter en toen Julius Nyerere aantrad als eerste president, begreep hij als geen ander dat er veel moest veranderen.

Buitengewoon vruchtbaar
Grote delen van Tanzania zijn buitengewoon vruchtbaar en het is dan ook verbazingwekkend dat daar niet meer economische winst uit voortvloeit. Talrijke missers op politiek gebied deden de economie helaas geen goed. De oorlog met Oeganda deed Tanzania financieel de das om: de kosten bedroegen ruim 500 miljoen Amerikaanse dollar. Eerder was al een economisch samenwerkingsverband tussen Kenia, Tanzania en Oeganda (de East African Economic Community ) mislukt.

Landbouw
De wankele economische toestand van Tanzania steunt nog steeds op het verbouwen van sisal, de grondstof voor de vervaardiging van touw. Er wordt nu echter nog slechts een fractie verbouwd van de vroegere hoeveelheid. Verder is het verbouwen van specerijen zoals kruidnagels (80 procent van de wereldhandel), nootmuskaat en peper belangrijk. Het verbouwen van koffie heeft een geweldige vlucht genomen en de katoencultuur is sterk in opkomst. Verder zijn thee, cashewnoten en kokos van belang voor de economie. Tanzania heeft ook bodemschatten: diamant, goud, tin en mica brengen wat geld in het laatje.

Bevolking

Er wonen ongeveer 32 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over bijna 130 stammen. Gemiddeld is dat ongeveer dertig mensen per vierkante kilometer. In de kustgebieden bedraagt het aantal mensen per vierkante kilometer echter ruim driehonderd. Zo'n 23 procent van de Tanzanianen woont op het platteland.

Bantoes
Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond, al heeft er veel vermenging plaatsgevonden met Arabieren en Perzen. Een kleine bevolkingsgroep heeft duidelijk Aziatische voorouders, terwijl Europeanen absoluut in de minderheid zijn. De stammen variŽren in grootte tussen enkele miljoenen tot enkele honderden. De Nyamwezi vormen de grootste groep, zij maken vijftien procent van de bevolking uit. De twaalf grootste stammen zijn verantwoordelijk voor ruim vijftig procent van de bevolking. De nog zeer primitief levende Hi is waarschijnlijk de kleinste stam, hoewel officiŽle cijfers daarover ontbreken. Sommige stammen houden nog erg sterk vast aan hun traditionele gewoonten en kleding. Het duidelijkste voorbeeld daarvan vindt je bij de Maasai.

Cultuur
Muziek
Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van de Oost-Afrikaanse volkeren. Het klinkt allemaal wat minder gecultiveerd dan de muziek waaraan men in West-Europa gewend is, maar dat is logisch: het temperament van de Afrikanen ligt even iets anders. Drums in vele toonaarden, allerlei klanken slaghout en uit hout vervaardigde xylofoons spelen een belangrijke rol. Ook dierlijke producten zoals hoorns dienen vaak als basis voor een muziekinstrument. Snaarinstrumenten zijn er in vele variŽteiten, vaak met een plantaardige voorgeschiedenis, zoals kalebas en kokosnoot.

Dans
De dans heeft altijd een zeer belangrijke plaats ingenomen in de Afrikaanse cultuur. De bevolking gebruikt het als uiting van vreugde of verdriet, maar het is ook een middel ter bestrijding van ziekten en ter verjaging van boze geesten. Met zang en dans, gebruikmakend van traditionele muziekinstrumenten, wordt geprobeerd de goden gunstig te stemmen om zodoende een rijke jacht- of oorlogsbuit binnen te halen. In het verleden was verlies of winst tijdens een treffen tussen twee stammen dan ook vaak een teken van de kracht der goden.

Feestdagen
1 januari - Nieuwjaarsdag
12 januari - Zanzibar Revolution Day
5 februari - Oprichting van de CCM (Chama Cha Mapinduzi = politieke partij)
26 april - Union Day
1 mei - Dag van de Arbeid
7 juli - Farmer's day
8 augustus - Peasant's day
9 december - Onafhankelijkheidsdag
25 december - Eerste kerstdag
26 december - Tweede kerstdag.

Variabele feestdagen:
Id-ul-fitr (einde ramadan)
Goede Vrijdag / Pasen
Id-ul-haji (dag van de offerande)
Islamitisch nieuwjaar
Mouloud (geboortedag Mohammed)
Ramadan (vastenmaand)

Praktische info

Paspoort en visum
Voor Tanzania is een visum verplicht. Het paspoort dient bij aankomst nog 6 maanden geldig te zijn.

Geldzaken
De lokale munt is de Tanzaniaanse Shilling (100 Tsh = 0,85 Euro). Er bestaat geen beperking op de in- of uitvoer van vreemde valuta. Import of export van Tanzaniaanse Shilling is echter verboden. Geld kan worden gewisseld bij de 'National Bank of Commerce', of in ťťn der vele wisselkantoren.

Als toerist moet je in Tanzania entreegelden van parken, hotels/lodges en vliegtickets in USD betalen.

Vaccinaties
In Tanzania en dus ook Zanzibar zijn vaccinaties tegen malaria en gele koorts noodzakelijk. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met je plaatselijke GG&GD of je huisarts. Tevens raden wij je aan om een uitdraai van je reisschema mee te nemen zodat men je een advies op maat kan geven.

Bagage
In totaal mag u 20 kilo bagage meenemen, plus 1 stuk handbagage van normale afmeting. Wij adviseren u uw bagage zo selectief mogelijk samen te stellen en zo weinig mogelijk mee te nemen. Bij extra aankopen in het buitenland heeft u al snel overbagage en het meenemen van extra kilo's op de vlucht is zeer kostbaar. In ieder hotel kunt u uw was laten doen. In deze uitgave vindt u ook een handige bagagechecklist, waarin artikelen staan genoemd die u onderweg nodig kunt hebben.

makkelijk zittende kleding (katoen of linnen)
een vest of sweater (tijdens de vlucht, in een airconditioned ruimte of in hooggelegen gebieden kan het behoorlijk koel zijn)
een lange broek voor de avonden
een petje tegen de felle zon
een paar makkelijke schoenen
badlaken en badkleding
Camera
Voldoende batterijen, film- of fotomateriaal
Zonnebril
Zaklantaarn
Verrekijker
Wekkertje
Eventueel reserve bril
Vochtige tissues (Wetties)
Fruitmesje
Notitieboekje en schrijfgerei
Immodium (tegen diarree)
Dulcolax (tegen obstipatie)
Sterilon of jodium (om wondjes te ontsmetten)
Anti-muggen-middel (Jaico)
Azaron tegen insectenbeten
Vitamine B-tabletten (helpt tegen muggen !)
Pleisters en een schaartje
Medicijnen (aspirines, malaria-tabletten e.d.)
Slaaptabletjes en/of Melatonine (voor in het vliegtuig)

Wanneer je om gezondheidsredenen een grote hoeveelheid medicijnen moet meenemen op reis, is het raadzaam om een medisch paspoort bij je te hebben. Deze wordt verstrekt door je arts en geeft aan welke medicijnen je bij je hebt. Dit kan eventuele problemen op de luchthaven voorkomen.

Nuttige adressen
Ambassade van Tanzania
Parallelweg Zuid 215
2914 LE Nieuwerkerk/IJssel

Nederlandse Ambassade in Tanzania
2nd floor, ATC House
Ohio st at Garden Ave
Arusha
tel: 118593

copyright: Paul Janssen