Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

 

Zimbabwe

Geschiedenis

De eerste bewoners van Zimbabwe waren de Shona. Ze waren voornamelijk jagers en landbouwers. De Shona leefden in alle delen van het land. Hun levenswijze is terug te vinden in de vele rotsschilderingen en inscripties.
In het begin van de 19e eeuw vestigden de Ndebele, met hun koning Mzilikazi, in de zuidwestelijke delen van het land, in de omgeving van het huidige Bulawayo. De Shona beleefden de moeilijkste periode in hun bestaan aangezien ze voortdurend overvallen en geplunderd werden door de oorlogzuchtige Ndebele groepen uit het zuidoosten. Nog steeds is de relatie tussen deze twee bevolkingsgroepen erg slecht.
In de 19e eeuw waren er veel veranderingen in Europa. De industrie ontwikkelde zich snel, vooral in Engeland. De tijd van handwerk was voorbij en de mensen gingen in fabrieken werken. Onder leiding van de Brit Cecil John Rhodes vestigde zich een groep Europeanen in Zimbabwe, op zoek naar goedkopere grondstoffen. Het zoeken was geen succes, maar de Europeanen bleven toch. De meeste vestigden zich als boer.

Zimbabwe was tot 1923 een Britse kolonie. Door de tegenvallende grondstofexploitatie had de regering in Groot-BrittanniŽ weinig interesse in het land zelf. In 1923 lieten ze Zimbabwe de keuze om zich deel te maken van Zuid Afrika, als een vijfde provincie van dat land of het worden van een kolonie met zelfbestuur. Ze kozen voor een kolonie met zelfbestuur.

In 1963 kwam het Rhodesia Front (RF), onder leiding van Ian Smith, aan de macht. Ze hielden zich vast aan de Afrikaanse nationalistische verlangens van de bevolkingen die een meerderheid vormden op de blanke bevolkingen van deze gebieden. In 1965 verklaarde de RF Zimbabwe in 1965 onafhankelijk met de uitgave van de Unilateral Declaration of Independence (UDI). Deze declaratie werd door Groot-BrittanniŽ nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties, hoewel de meeste genegeerd werden. Vanaf 1973 leidde dit tot een kleine guerillaoorlog, waarin het leger van Rhodesia tegenover de guerilla legers ZANLA van Robert Mugabe en ZIPRA van Joshua Nkomo stond.
De onafhankelijkheidsverklaringen in buurlanden, de guerrillaoorlog en de trage houding van de Zuidafrikaanse regering dwong Ian Smith uiteindelijk de weg vrij te maken voor een meerderheidsregiem. De verkiezingen die volgden werd gewonnen door Robert Mugabe en zijn ZANU Partij. De ZANU heerste van 1980-2000 met een meerderheid. Het toenemende autocratische bewind van Robert Mugabe en de inzinking van de economie van Zimbabwe in de jaren 90 leidden tot de ontwikkeling van een sterke politieke oppositiepartij, de MDC (Movement for Democratic Change).

Geografie

Zimbabwe is omringd door landen en ligt tussen de Zambezi Rivier in het noorden en de Limpopo Rivier in het zuiden. Het grenst in het noorden en oosten aan Mozambique, in het zuiden aan Zuid Afrika, in het zuidwesten aan Botswana en in het noordwesten en noorden aan Zambia.

Flora en Fauna


In Zimbabwe komt u nog maar zelden dichte wouden tegen, alleen langs de grens van Mozambique zult u nog een paar regenwouden treffen. Zimbabwe wordt voor ongeveer 25% bedekt door Highfields en de Eastern Highlands met hoogtes van 1200 tot 1500 meter.
Eastern Highlands heeft groene bossen. Het Lowfield heeft een grassteppevegetatie met soms semi-woestijnachtige landstreken.
De wildparken maken ongeveer 15 % van het landoppervlakte uit. De wildparken liggen door heel Zimbabwe verspreid.

Klimaat

Het klimaat van het plateau in het binnenland op hoogten boven 1000 meter en in de Eastern Highlands is overwegend gematigd. De laag gelegen gebieden in de valleien van de Zambezi en Limpopo en de zuidoostelijke Lowveld zijn over het algemeen zeer warm overdag, met zachte nachten. Het warme en droge seizoen is van september tot oktober. Het regenseizoen is van november tot maart. ís Nachts kan de temperatuur dalen tot beneden het vriespunt.

Politiek en Economie

Zimbabwe is een republiek met aan het hoofd een president. Voor bestuurlijke doeleinde is Zimbabwe onderverdeeld in 8 provincies. De hoofdstad is Harare, gelegen in Mashonaland.

De onopgeloste problemen rond het bezit en herverdeling van het land heeft tot chaos in de landbouwindustrie geleid. Sommige commerciŽle boeren hebben als gevolg hun boerderijen verlaten en hierdoor is de georganiseerde landbouwindustrie achteruitgegaan. Dit heeft geleid tot economische achteruitgang. Hierdoor zijn er een aantal industrieŽn ingekrompen, aangezien er niet meer in de verschillende industrieŽn geÔnvesteerd werd.

Bevolking

Er leven in Zimbabwe zoín 13,1 miljoen mensen. De meeste Zimbabwanen zijn Shona, gevolgd door Ndebele en Tonga. De Shona maken ongeveer 75% van de bevolking uit. Traditionele gebruiken, rituelen en spiritualiteit zijn nog steeds verweven in de dagelijkse levensstijl van de Zimbabwanen.

Cultuur
Zimbabwe betekent 'huis van steen'. Het was in de oude documenten de naam voor de koninklijke residentie. De Great Zimbabwe in de buurt van Nabij is een van de belangrijkste overblijfselen van deze koninklijke residentie. Tot op de dag van vandaag is de oorsprong van de Great Zimbabwe Ruins een mysterie maar zeker is dat het rond 1200 gebouwd moet zijn. Door vondsten binnen de ommuring heeft men een beeld gekregen van de manier van leven uit die tijd.
Het Great Zimbabwe Museum is een goede plek om de nieuwsgierigheid naar kostbare voorwerpen te bevredigen. U vindt er onder andere gereedschappen, kroonjuwelen en een kleine collectie oosterse handelsgoederen.

Een van de oudste overblijfselen in Zimbabwe zijn de schilderingen van de bosjesmannen, ofwel de San. De San versierden hun tijdelijke grotten en hutten met afbeeldingen van jacht, hun spiritualiteit en hun levenswijze. Door het hele land zijn deze schilderingen terug te vinden.

Taal: De officiŽle taal is engels, maar er wordt ook veel dialect gesproken zoals Shona en Ndebele.

Religie: Het overgrote deel van de bevolking is katholiek (ongeveer 55%), verder inheemse godsdiensten.

Feestdagen:
1 januari: Nieuwjaarsdag,
april (niet datumgebonden): Goede Vrijdag,
april (niet datumgebonden): Paasmaandag,
18 april: Onafhankelijkheidsdag,
1 mei: Dag van de arbeid,
25 mei: Afrika dag,
11 augustus: Heldendag,
12 augustus: Armed Forces dag,
22 december: Unity dag,
25-26 december: Kerstmis

Praktische info

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Zimbabwe is een geldig paspoort vereist dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig blijft. Voor Zimbabwe is ook een visum vereist, welke ook aan de grens te verkrijgen is.

Geldzaken
De munteenheid voor Zimbabwe is de Zimbabwe Dollar (ZWD). Voor 1 euro ontvangt u ongeveer 932 Zimbabwe Dollar (juli 2003).

Bankpassen en creditcards
De meeste creditcards worden bijna overal geaccepteerd, maar er zullen hoge kosten in rekening worden gebracht.
Buitenlandse bankbiljetten en reischeques kunnen bij de meeste banken en wisselkantoren gewisseld worden. De banken zijn open van maandag tot en met vrijdag (gesloten op woensdag- en zaterdagmiddag). Bij het wisselen van buitenlandse bankbiljetten en reischeques is het tonen van uw paspoort verplicht. Er kan ook geld gewisseld worden bij een hotel, maar dan moet er rekening mee gehouden worden dat er een hoger commissie gerekend wordt.

Vaccinaties
Voorzorgsmaatregelen tegen DTP, gele koorts, hepatitis A en malaria zijn aan te raden. Wanneer je uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccintatie verplicht.
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met je plaatselijke GG&GD of je huisarts. Tevens raden wij je aan om een uitdraai van je reisschema mee te nemen zodat men je een advies op maat kan geven.

Veiligheid
Zimbabwe is een land met betrekkelijk weinig misdaad. Bezoekers zullen op het volgende moeten letten:
- Het wordt sterk afgeraden om na zonsondergang per auto buiten de stad te reizen.
- Houdt uw auto gesloten tijdens het rijden, vooral bij stoplichten.
- Neem geen lifters mee.
- Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen.
- In het donker moet u bepaalde stadscentra vermijden. Dit geldt vooral voor Harare, en in mindere mate voor Bulawayo.
- Berg uw paspoorten en geld op in een kluis in het hotel.
- Draag uw portemonnee en andere documenten die u nodig heeft in een Ďbody beltí, bij voorkeur onder losse kleding.
- Let op wat andere mensen in uw buurt doen, wanneer u wandelt of rijdt.
- Als u ergens onzeker over bent vraag uw gids, hotel personeel of een plaatselijke persoon die u kent.
- Geef uw autosleutels aan niemand behalve het personeel van het autoverhuurbedrijf.
- De Zimbabwe Republic Police is altijd beschikbaar om te helpen in geval van problemen.

Bagage
In totaal mag u 20 kilo bagage meenemen, plus 1 stuk handbagage van normale afmeting. Wij adviseren u uw bagage zo selectief mogelijk samen te stellen en zo weinig mogelijk mee te nemen. Bij extra aankopen in het buitenland heeft u al snel overbagage en het meenemen van extra kilo's op de vlucht is zeer kostbaar. In ieder hotel kunt u uw was laten doen. In deze uitgave vindt u ook een handige bagagechecklist, waarin artikelen staan genoemd die u onderweg nodig kunt hebben.

Wij raden u aan om makkelijke kleding mee te nemen, maar vooral een lange broek (of afritsbroek). Dit omdat u vaak door het landschap loopt en u zo uw benen beschermt.

Denkt u verder aan: Badlaken, badkleding, wandelschoenen en regenkleding, hoofddeksel.

Camera
Voldoende batterijen, film- of fotomateriaal
Zonnebril
Zakmes
Zaklantaarn
Verrekijker
Wekkertje
Adapter-stekkerset
Eventueel reserve bril
Vochtige tissues (Wetties)
Notitieboekje en schrijfgerei
Mottenballen tegen eventuele kakkerlakken
Reisgids
Immodium (tegen diarree)
Dulcolax (tegen obstipatie)
Sterilon of jodium (om wondjes te ontsmetten)
Anti-muggen-middel (Jaico)
Azaron tegen insectenbeten
Vitamine B-tabletten (helpt tegen muggen !)
Pleisters en een schaartje
Medicijnen (aspirines, malaria-tabletten e.d.)
Slaaptabletjes en/of Melatonine (voor in het vliegtuig)
Entosorbine (maag en darmtabletten)

Wanneer u om gezondheidsredenen een grote hoeveelheid medicijnen moet meenemen op reis, is het raadzaam een medisch paspoort mee te nemen. Deze wordt vertrekt door u arts en geeft aan welke medicijnen u bij u heeft. Dit kan eventuele problemen op de luchthaven voorkomen.

Nuttige adressen
Ambassade Zimbabwe
Josephine Charlotte Square 11
1200 Brussel
Tel. 00-322/7625808
Fax: 00-322/7629605

Nederlandse Ambassade in Zimbabwe
2 Arden Road
Highlands Harare
P.O. Box Hg 601, Highlands Harare
Tel: 00-263-4-776701
Fax: 00-263-4-776700

copyright: Paul Janssen