Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

 

Informatie over nationale parken
die we hebben bezocht in Botswana

Chobe NP en Savuti

Chobe National Park behoort samen met Hwange, Etosha en Kruger tot de grote, bekende natuurreservaten van zuidelijk Afrika. Het park ligt in het noorden van Botswana, aan de gelijknamige rivier. De oppervlakte van Chobe beslaat 12.000 km2. Het park is echter niet omheind, zodat het gebied waarin hetwild zich kan bewegen vele malen groter is. Dieren migreren vrijelijk tussen Chobe, Moremi, Hwange en de natuurreservaten in de Caprivi Strip.
Chobe is grotendeels vlak. Het belangrijkste reliëf wordt gevormd door de Gcoha Hills en de Quanqo Hills in het westen en Magwikhwe Ridge en Mababe Depression in het zuidwesten van het park. De vegetatie bestaat uit mopane- en teakbossen die worden afgewisseld door grasvlakten. Het zuidelijk deel bestaat uit savanne met acacia's als camel thorn en umbrella thom. In het park ligt een aantal natuurlijke water holes. In de loop van de winter drogen die grotendeels op. Het wild trekt in deze periode massaal naar het noordwesten en noorden van het natuurreservaat. Veel olifanten en buffels begeven zich in de winter daarentegen oostwaarts naar Hwange, waar men met behulp van pompen een aantal poelen kunstmatig in stand houdt.
In Chobe komen vrijwel alle in zuidelijk Afrika levende dieren voor, een enkele uitzondering als de neushoorn daargelaten. Er is echter slechts één dier dat in één adem met Chobe wordt genoemd en dat is de olifant. Met 40.000 tot 60.000 exemplaren is de olifantenpopulatie van Chobe verreweg de grootste ter wereld. Andere diersoorten die in groten getale voorkomen, zijn buffel, impala, gnoe, hartenbeest, zebra en giraffe. Van de talloze antilopensoorten in het gebied vallen drie zeldzame op: sitatoenga, litschi-water- bok en poekoe. Een bijzondere plaats neemt de Afrikaanse wilde hond in.  Op deze bedreigde diersoort werd tot voor kort op grote schaal jacht gemaakt wegens de vermeende schade die het dier aan de lokale veestapels zou toebrengen. Naar schatting de helft van de in Afrika voorkomende wilde honden leeft in de driehoek Chobe-Moremi-Hwange. Er komen in Chobe 350 soorten vogels voor. De beste plek om vogels te kijken, is in de omgeving van de rivieren in het park.

Moremi

Dit gebied is als reservaat uitgeroepen. Dit wil zeggen dat men hier niet op het wild mag jagen. In tegenstelling tot in een nationaal park mag in een natuurreservaat wel in beperkte mate aan veeteelt worden gedaan. Het Moremi Game Reserve ligt in het oostelijk deel van de Okavango Delta en kenmerkt zich door dichte begroeiing van acacia's. Het wild in het Moremi Game Reserve is zeer gevarieerd en talrijk. In dit ca. 3000 km² grote gebied, variėrend van savannelandschap en moerassige gebieden tot dichte wouden komen onder andere vele antilopensoorten, giraffen, buffels, zebra's en olifanten voor, maar ook leeuwen, hyena's, cheetah's en de bedreigde hyenahonden. Tussen oktober en februari is de beste tijd om de moerassen te bezoeken. Tussen mei en augustus is het de beste tijd voor de vogelaars. Het grootste gedeelte is bebost land maar het oostelijke en noordelijke gedeelte zijn een combinatie van harde grond, kreekjes, papyrus en bosland. In Xahanaxa zult u de grootste kans hebben om olifanten en nijlpaarden te zien. Ook is het mogelijk hier een boot te huren om de lagune van Xahanaxa te bezoeken.

Okavango Delta

Een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld en zeker het meest bijzondere van zuidelijk Afrika is de Okavango Delta. Moremi (3200 km2) ligt in het oostelijk deel van de Okavango Delta. Dit park is niet omheind, waardoor dieren zich vrijelijk door de delta en omliggende gebieden kunnen bewegen. Het verschil is dat in Moremi jagen, vissen en het houden van vee is verboden. De Okavango Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango, een 1600 km lange rivier die ontspringt in het hoogland van Angola en uitmondt in de Kalahari. De binnenland- delta (15.000 km2) die hierdoor is ontstaan, is de grootste ter wereld. Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, beboste eilanden, riet-, lelie- en papyrusvelden, grasvlaktes en savanne. Het lage verhang van gemiddeld 8 cm/km doet het water bijzonder langzaam door de delta stromen: het doet er een halfjaar over om vanuit Angola naar de zuidelijkste punt van de delta bij Maun te komen. Dit heeft tot gevolg dat de Okavango Delta als enige gebied in de regio een omgekeerd seizoen heeft; juist in de droge tijd staat het water er het hoogst. In de regentijd trekke.n dieren als zebra's, gnoes, buffels en olifanten weg van de delta omdat er dan in het gebieden buiten de delta, waaronder de Kalahari, veel voedsel is te vinden. In de droge tijd trekken ze de delta weer binnen, omdat het stijgende water voor een uitbundige plantengroei heeft gezorgd.
De meeste van de duizenden eilanden in de delta zijn begroeid met bomen. De meest voorkomende soorten zijn wild date palm, mopane, sycamnore tig, sausage tree, báobab en umbrella thorn.
De dierenwereld in de delta is overweldigend. De moerasbevolking bestaat uit nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, hagedissen, vissen en talloze insectsoorten. Zeldzame antilopen in de delta zijn litschiwaterbok en sitatoenga. Ander waterminnende dieren zijn olifant, waterbok, buffel, knobbelzwijn en groene meerkat. Op de drogere stukken worden giraffe, zebra en antilopen als gnoe, koedoe, lierantilope, hartenbeest en impala aangetroffen. De neushoorn, die door stropers in de jaren zestig al uitgeroeid is, is een van de weinige ontbrekende dieren in de delta. Ook het hele spectrum aan grote jagers (leeuw, gevlekte hyena, wilde hond, luipaard en jachtluipaard) is aanwezig. De Okavango Delta is een paradijs voor vogelaars. In het gebied leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder talloze watervogels. Vogelliefuebbers hebben meestal een lange verlanglijst waarop bijzondere vogels voorkomen als Pel's visuil, lelkraanvogel, Sharpe's reiger, karmijnrode bijeneter, papyrusrietzanger, moerasgraszanger, lady ross' toerako, Afrikaanse schaarbek, koperstaartspoorkoekoek en natuurlijk de Afrikaanse zeearend.

Nxai Pan

Dit gebied is gelegen ten zuidoosten van de stad Maun. Het is een vlakte die eens in de zoveel tijd door zware regenval goeddeels onder water komt. Deze regenval trekt honderdduizenden flamingo's aan om te broeden. Ook maakt u dan kans om kuddes zebra's, springbokken en gemsbokken aan te treffen. Op bescheiden schaal wordt deze streek nog steeds bewoond door nazaten van Botswana's eerste bewoners. Vele rotstekeningen herinneren nog aan die tijd.

Central Kalahari GR

An ideal place for tourists who love adventure.
The 52 800 sq.km Game Reserve consists of fossil valleys and short shrub savanna type vegetation. It forms part of the Kalahari ecosystem which supports a wide variety of African antelopes such as wildebeest, hartebeest, eland, springbok and kudu.
Game viewing will give you sites of giraffe, brown hyena, warthog, cheetah, wild dog, leopard, lion, blue wildebeest, eland, gemsbok, kudu, red hartebeest and springbok, is best between December and April, when the animals congregate in the pans and valleys.
Sleeping in the open without a tent is dangerous and tents should be fastened to prevent snakes, and scorpions from gaining entry. 
Foodstuffs should not be kept in the tent but in vehicles to avoid the unwanted attentions of lions and hyenas.
Visitors may walk in pan areas where visibility is good, but walking in areas of tall grass or thick bush is potentially dangerous and not encouraged. It is always wise to stay within easy reach of the vehicle. There are three entry points to the reserve, the one through Khutse in the south, then a western entrance through Xade, and also in the north-east through Matswere.

There are nine undeveloped public camping sites within the Central Kalahari. Matswere is the access point for designated but undeveloped campsites in the region of Deception Valley, Sunday Pan, Leopard Pan and Passage Valley.

The campsites at Piper Pan can be accessed from either Matswere or Xade. While these sites remain undeveloped with no toilets, visitors are requested to dig their own mini-latrine to ensure they leave no signs of being there. Firewood may be collected from wooded areas but not from tree islands. The ashes from campfires must he buried before vacating a campsite, combustible rubbish burnt and non-combustible carried back to the pit at the entrance gate.
Water for purposes other than drinking is available from the Wildlife Camp at Xade and at the Matswere entrance gate/tourist office. Also at Matswere, two rustic showers are being developed to give a facility for those who have not brought their own portable showers or who do not wish to cart water to their campsites for this purpose.
The Central Kalahari Game Reserve is within the Ghanzi District, and together with the Khutse Game Reserve they form the largest Game Reserve Complex in Botswana and the third largest in the world.

Abutting the southern boundary of the Central Kalahari Game Reserve is Khutse Game Reserve. Being closer to Gaborone than other parks or reserves, Khutse attracts many local visitors. Even with some of the way now tarred, the 250 km road journey form Gaborone is not an easy one, must be accomplished in four – wheel drive vehicles and takes over four hours from the capital.
Like its larger northern neighbour, Khutse also is without facilities for the visitor who, as elsewhere in the Kalahari, must, therefore, be totally self contained. Some consider this a disadvantage but to most it is an element of attraction.

Khama Rhino Sanctuary

In 1989 a group of Serowe residents conceived the idea of a wildlife reserve near Serowe. Serwe Pan, then a cattle post, had been a traditional hunting area teeming with wildlife and the residents wished to re-establish it to its earlier splendour. In 1993 the Ngwato Land Board allocated the land around Serwe Pan to the Khama Rhino Sanctuary Trust.

The site was chosen due to its excellent habitat for rhinoceros, central location and proximity to a Botswana Defence Force (BDF) base, which provides the Sanctuary with 24hr protection. Covering approximately 4,300 hectares of Kalahari sandveld, the Sanctuary is centred around Serwe Pan - a large grass-covered depression with several natural water holes. Serwe Pan provides prime habitat for white rhinoceros and other grazing animals, whilst the denser vegetation in the southern area of the Sanctuary is favoured by browsing animals such as giraffe.

The Sanctuary is a community trust governed by a Board of Trustees who are elected from the local communities of Serowe, Paje and Mabeleapodi. The Vice President of Botswana, Lt .Gen.S.K.I. Khama, Paramount Chief of the Bamangwato, is Patron of the Trust.

The Sanctuary lies 25km north of historic Serowe on the Serowe-Orapa road. Serowe, one of the largest traditional villages in Africa, is the birthplace of Botswana's first President, the late Sir Seretse Khama. Paje and Mabeleapodi are two small picturesque villages within fifteen kilometres of the Sanctuary.

To date, 14 white rhino have been translocated into the Sanctuary. In February 1993, four rhinos were translocated from northern Botswana. This was accomplished by the Botswana Department of Wildlife and National Parks with the help of the Natal Parks Board. The rhinos were placed in very large bomas which were built by volunteers from the local communities. One of these rhino had been seriously wounded by poachers bullets just prior to capture and died within a month of translocation. Another rhino died in October 1994 despite the best veterinary care. Another young bull was brought to the Sanctuary bomas in May 1994.

A 28km electric fence, sponsored by Debswana and De Beers, was completed in June 1995. All the rhinos were then released from their bomas to roam free within the Sanctuary. Later that month the North West Parks Board of South Africa donated and translocated five more white rhino to the Sanctuary. These were all released from the bomas shortly after their arrival. All the rhino settled well and soon began breeding.

More calves were born in the Sanctuary during 1997, although one has since died due to rough 'horning' by the dominant male. After friction developed between the two mature males it was decided to move the younger one out. He was exchanged for a young female from Kruger National Park in March 1998. While she was acclimatising in the bomas the dominant male became interested in her. He cornered her in the boma and killed her. 1999 saw five more rhinos at the Sanctuary. Three rhinos were translocated from Pilanesburg by the North West Parks Board in July. At the same time a male was translocated from the Sanctuary to Jwaneng in southern Botswana. Two babies were born here during the year. Two babies were born at the Sanctuary during 2000 (March and August) and two so far in 2001 (February and April), which brings the total number of white rhino in the Sanctuary to 18.

Confidence in the Trust and its achievements has been expressed by the Southern Africa Rhino Specialist Group who are keen to establish Khama Rhino Sanctuary as a breeding centre for the re-population of white rhino in Botswana. In addition, Botswana's Department of Wildlife and National Parks has also re-affirmed its commitment to re-introducing black rhino into the country and using the Khama Rhino Sanctuary for this purpose. The Ngwato Land Board recently allocated the Trust another piece of land (5000 hectares), of which the suitability for the reintroduction of black rhino is currently being assessed.

The Sanctuary is home to otherwildlife which have settled naturally or been translocated in: zebra, blue wildebeest, giraffe, eland, springbok, impala, gemsbok, kudu, steenbok, duiker, red hartebeest, leopard, ostrich, African wild cat, caracal, small spotted genet, black-backed jackal, bat-eared fox, brown hyena. Over 230 bird species have also been identified here including Abdim's stork and bearded woodpecker.

copyright: Paul Janssen