Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

 

Informatie over nationale parken
die we hebben bezocht in Zimbabwe

Matopos NP

Matopos National Park (430 km2) is een natuurgebied op 50 km afstand van Bulawayo. Het schitterende landschap wordt gedomineerd door kopjes en enorme rotsblokken. In het park kun je onder meer een groot aantal prehistorische rotsschilderingen van de bosjesmannen zien, en ook het graf van Cecil Rhodes. Matopos is echter vooral bekend om zijn neushoornpopulatie die hier streng wordt bewaakt tegen stropers. Andere dieren zijn zebra, knobbelzwijn en verschillende antilopensoorten. Het rotsachtige landschap maakt het park ideaal jachtterrein voor luipaarden. De rotsen geven echter ook uitstekende dekking, zodat je deze schuwe dieren maar zelden krijgt te zien. Wel wordt de tussen de rot- sen levende Kaapse klipdas vaak waargenomen, evenals de zeldzame zwarte arend, die de klipdas als favoriete prooi ziet. In Matobo kun je onder begeleiding wandelingen maken.

Hwange NP

Samen met Chobe, Etosha en Kruger behoort Hwange National Park (14.600 km2) tot de grote, bekende natuurreserva- ten van zuidelijk Afrika. Het park ligt in het westen van Zimbabwe, tegen de grens met Botswana. De hoofdingang van het park ligt aan de doorgaande weg van Bulawayo naar Victoria Falls. Hwange is aan de westzijde niet omheind wat de dieren de vrijheid geeft naar Chobe en de Okavango Delta te migreren.
Hierdoor vormt Hwange samen met Noord-Botswana feitelijk één groot natuurgebied van meer dan 100.000 km2.
Hwange bestaat voornamelijk uit grasvlakten en savanne. In het noordelijk deel is er meer reliëf en ligt een aantal mopanebosgebieden. Rivieren die het helejaar door stromen, ontbreken. Het wild drinkt uit poelen die tijdens het regenseizoen vollopen en gedurende het droge seizoen zo goed als droog komen te staan. Verschillende poelen worden door pompen kunstmatig bijgevuld. Aan het eind van de droge tijd wordt het wild gedwongen naar deze poelen te komen. Op een enkele uitzondering na komen in Hwange alle diersoorten in zuidelijk Afrika voor. Er leven meer dan 400 vogelsoorten. In de droge periode verblijven er naar schatting 25.000 olifanten in Hwange, evenals enorme kuddes buffels. Als de regens komen; trekt een groot gedeelte van de olifanten en buffels naar Chobe en de Okavango Delta. Een opvallende verschijning in Hwange zijn de kuddes sabelantilopen, die tot de mooiste dieren van de Afrikaanse savanne worden gerekend.

Victoria Falls NP

Zambezi of Victoria Falls National Park (560 km2) ligt aan de zuidelijke oever van de Zambezi op slechts enkele kilometers afstand van Victoria Falls. Deze nabijheid maakt dit park tot een aardig alternatief voor toeristen die maar korte tijd in Zimbabwe blijven en geen tijd hebben voor een bezoek aan Hwange. Het park strekt zich uit over een lengte van 40 km langs de oever van de Zambezi en bestaat voornamelijk uit grasvlakte en licht savannebos. Dieren die je hier vaak ziet, zijn olifant, buffel, witte neushoorn, giraffe, sabelantilope, koedoe, waterbok en elandantilope. Langs de waterkant houden zich veel vogels op. De jagers in het park zijn leeuw, gevlekte hyena, luipaard en jachtluipaard. In en net buiten het park staan verschillende lodges. De meeste bezoekers overnachten echter in Victoria Falls.
Vanuit deze plaats organiseren verschillende touroperators game drives en wandelsafari's. Ook paard- en olifantsafari's zijn mogelijk. De wegen binnen het park zijn voor gewone auto's goed begaanbaar.
copyright: Paul Janssen