Home Contact
Gastenboek lezen
Gastenboek schrijven
Bush Ways Botswana
Puzzels
Links
GOING AFRICA SAFARIS REIZEN
English version

 

Out to Africa   
is   

(klik op logo)


Mee op reis in 2011?
lees hier verder....


 Reisverslagen:

 Foto's:

 Video's:

 Landen info:

 Gamepark info:

 Dieren info:

 Beste reistijd:

 

  

Wil je in 2007 mee met ons op avontuur door Zambia en Botswana? (De reis zit inmiddels vol)
 

Botswana blijft trekken.
Het ongerepte, het avontuur, de bush, het kampvuur, 's-ochtends opstaan in de eenzaamheid, wilde dieren in je onmiddellijke omgeving en ga zo maar door. Allemaal redenen om weer te kiezen voor Botswana. Maar in tegenstelling tot andere jaren bezoeken we ook westelijk Zambia
Bij een vorige reis liet Heiko in zijn kennissenkring al weten, "THERE IS ONE OF THE LEGENDARY "PAUL AND ELLEN" SAFARIS HAPPENING NEXT YEAR"
Ook nu wordt het niet anders. De route is niet identiek aan die van de voorgaande reizen door Botswana. Zambia met Liuwa plains en Sioma Falls is nu in het reisschema opgenomen. Net als de voor ons bekende parken in Botswana (t.w. Moremi, Savuti en Chobe)
Top dus. We kiezen er voor om op veel plekken meerdere nachten te blijven. Op deze manier vergroten we de kans op bijzondere momenten met dieren en het geeft veel meer rust tijdens de reis.
Desondanks zijn sommige dagen lange reisdagen. Lees het programma maar eens door. Lijkt het je wat om mee te gaan? Neem dan contact met ons op. Er kunnen maximaal twaalf personen mee. Twee plaatsen zijn al bezet. Dat zijn die van ons natuurlijk. Belangstelling voor de reis? Neem dan contact met ons op.

Reisgroetjes


Ellen en Paul.

Moremi

Na een overnachting in Johannesburg vliegen we door naar Maun in Botswana. Mogelijk rijden we na aankomst in Maun meteen door richting Moremi om daar dicht in de buurt van de gate te overnachten. De volgende ochtend gaan we dan meteen Moremi in. Moremi Game Reserve is misschien wel één van de mooiste en beste wildernis gebieden in Afrika. Niet voor niets blijven we hier meerdere nachten om het gebied goed te ontdekken en staat het elk jaar weer op het programma. Vroege gamedrives door het gebied worden onze norm. We kamperen op Hatab sites waardoor het speciale gevoel van exclusiviteit en het echte bushgevoel ook hier gegarandeerd is. De planning is om ons kamp op te slaan in het Xakanaxa- en Kwaigebied.
Afhankelijk van de hoeveelheid regen in de regentijd wil een groot deel van Xakanaxa nog wel eens overstromen. Is dat het geval, dan overnachten we mogelijk op Mboma Island.
vanaf Maun is de reis inclusief (ontbijt (O), lunch (L), diner (D))

Savuti

Via een fraaie weg vertrekken we voor een avontuurlijke tocht richting Savuti. Savuti ligt ook in Chobe National Park en is onze volgende bestemming waar we op zoek gaan naar de wilde dieren. Opnieuw is een Hatab site de plek waar we voor meerdere nachten ons kamp opslaan. Gaan we hier weer de van National Geographic bekende leeuwen "Elephant killers from Savuti" ontmoeten? Het kan hier erg warm worden en zo op het eind van de droge periode vormen de waterholes een aantrekkingskracht voor alle dieren. Vooral olifanten, kudu's en impala's zijn de regelmatige bezoekers van de waterholes. De plek waar leeuwen vaak verblijven om hun prooi te verschalken. Horen we in het donker de roaring lion concerts of het huilen van een hyena? De kans is nergens zo groot als hier.
Maar op en om de rotsige heuvels hebben we ook kans om een luipaard te spotten. Kortom een belevenis.
( O, L, D)

Chobe

Vanuit Savuti vertrekken we richting Chobe River front. we overnachten twee nachten op een Hatab site. Voor de hoeveelheid wilde dieren zijn we afhankelijk van de droogte op dat moment. Het gebied zelf is echter al zeer de moeite waard om te ontdekken. Chobe River front staat garant voor een prachtig uitzicht over de Chobe rivier. Olifanten zijn regelmatige bezoekers van de vennetjes die zijn gevormd door het droogvallen van de rivier. Onze zoektocht naar het wild zetten we hier voort. De wilde dieren zijn aangewezen op de rivier voor water en daarom kampeer je opnieuw tussen de dorstige dieren. Bij vlagen zijn de oevers van de rivier druk bezet met olifanten en zebra's. De rest van de dieren houdt zich schuil tussen de struiken en onder de bomen langs de rivier. Net als ons, wanneer we van alle belevenissen uitrusten. (O, L, D)

Liuwa PLains

Na een overnachting in Kasane en onze voorraad drank en eten weer te hebben aangeviuld, rijden we via Kolongola, de Mango Tree road en Kalabo naar Liuwa Plains NP. Om in het Liuwa Plains NP te komen steken we de Luinginga River over. De volgende nachten blijven we in het park. Tijd genoeg om het nog vrij onbekende en weinig toegankelijk park te ontdekken. Dit deel van de route heeft meer het karakter van een expeditie. Wild kamperen is het motto.
Liuwa Plains NP ligt in het westen van Zambia, tegen de grens met Angola, en behoort tot de best bewaarde schatten van Zambia. Door de uitgestrektheid van het gebied en de slechte infrastructuur is dit gebied nog zeer authentiek. Doordat er maar weinig reizigers in dit gebied komen, leeft de bevolking nog zeer traditioneel. Een oprechte ontmoeting met de lokale bevolking, die in hun element zijn in de kleine kano's waarmee ze vissen, zal veel respect afdwingen. Naast de uitgestrektheid van de Plains vormt de jaarlijkse gnoe en zebra migratie (november/december) een aantrekkingskracht van het park, komend vanaf de vlaktes van Angola.
Het programma voor de volgende dagen staat niet vast. Rijdend over de vlaktes gaan we op zoek naar de dieren zoals zebra, de tsessebee en andere antilopen. Maar natuurlijk gaan we ook op zoek naar de leeuwen, jakhals en cheeta. Bij een waterplaats kijken we wat er zich afspeelt, en wanneer we door het hoge gras rijden (er zijn hier nog nauwelijks wegen) worden we misschien getrakteerd op een confrontatie met een hyena. Hyena's worden nergens anders groter en zwaarder dan hier. Deze dagen staan volledig in het teken van de zoektocht naar dieren. Ons geduld zal regelmatig op de proef worden gesteld. Er zijn echter niet veel plekken meer in Afrika waar je zo één bent met de natuur.( O, L, D)

Sioma Falls

Sioma Ngwezi National Park is een paradijs voor de ware natuurliefhebber. Vaak wordt gezegd dat hier niet het grote wild te vinden is. Echter buiten het grote aantal vogelsoorten wordt het park ook regelmatig door een grote kudde olifanten bezocht. De olifanten trekken op en neer tussen Botswana, Namibië en Angola. Maar voor de gelukkige reiziger zijn hier ook o.a. de Roan en Sable antilopen, de wilde hond en cheeta's.
Ook dit gebied is nog niet door veel toeristen ontdekt waardoor we hier nog een stukje 'Real Africa' beleven.
Bij het park liggen de Sioma watervallen, ook wel Ngonye Fall's genoemd, die in de vorm van een halve maan prachtig in het landschap ligt. Met een breedte van een kilometer zijn de watervallen, stroomversnellingen en rotseilandjes zeer de moeite waard van het bezoeken.
( O, L, D)

Na dit programma blijven we twee nachten in Livingstone voordat we via Johannesburg weer terug vliegen richting Amsterdam.Route onder voorbehoud van vluchten
dag vertrek van aankomst in overnachting
1 Amsterdam Johannesburg Airport Grand Hotel
2 Johannesburg Maun/Moremi Maun of dichtbij /Moremi
3 Moremi Moremi Hatab (Xakanaxa area)
4 Moremi Moremi Hatab (Xakanaxa area)
5 Moremi Moremi Hatab (Kwai area)
6 Moremi Moremi Hatab (Kwai area)
7 Moremi Moremi Hatab (Kwai area)
8 Moremi Chobe Hatab
9 Chobe Chobe Hatab
10 Chobe Chobe Hatab
11 Chobe Chobe Hatab
12 Chobe Chobe Hatab
13 Chobe Kasane campsite
14 Kasane Kolongola Wild camping
15 Kolongola Mango Tree Wild camping
16 Mango Tree Kalabo Wild camping
17 Kalabo Liuwa Wild camping
18 Liuwa Liuwa Wild camping
19 Liuwa Wild camp Wild camping
20 Wild camp Sioma Wild camping
21 Sioma Sioma Wild camping
22 Sioma Livingstone lodge
23 Livingstone Livingstone lodge
24 Livingstone Johannesburg/Amsterdam thuis

reisgegevens Zambia/Botswana 2007

periode  18 september - 12 oktober 2007
aantal dagen  24
aantal personen  De reis zit vol.
kosten van alle vluchten  € 1.139 incl. overnachting in J'burg op de heenweg en  excl.  luchthavenbelastingen.
kosten rondreis Bushways  € 2.300

inbegrepen kosten rondreis Bush Ways

 • alle accommodatie
 • alle transfers volgens het reisschema,
 • alle maaltijden zoals aangegeven. (incl. thee/koffie)
 • professionele gids en assistent,
 • alle entrees in de parken in Zambia en Botswana,
 • het transport in perfecte speciale safari auto.

niet inbegrepen kosten rondreis Bush Ways

 • visums,
 • luchthavenbelasting,
 • vliegtickets,
 • fooien,
 • curios,
 • optionele excursies,
 • alcoholische dranken, softdrink en water),
 • annulerings- en andere verzekeringen,
 • slaapzak en klein hoofdkussen
 • maaltijden Livingstone en Maun

Wat mee te nemen

Bagage gaat het best in een rugzak mee (maximaal 12 kilo). Neem in ieder geval geen harde koffer mee. Verder een kleine rugzak voor handbagage.

aan te bevelen persoonlijke uitrusting

 • geldig paspoort en geldige visums
 • warme slaapzak en kleine (opblaasbare) kussen
 • Zaklantaarn met reserve batterijen en lampjes, aanbeveling is een hoofdlamp om je handen vrij te houden.
 • hoed/muts of cap voor bescherming tegen de zon. Maar ook tegen de kou in de ochtend.
 • Warm jack (windproof voor de maanden (mei tot september) en waterproof in de zomer (November tot april)
 • Zwemkleding
 • Natuurlijk gekleurde kleren om dieren niet af te schrikken
 • Een lange lichtgewicht broek en shirt met lange mouwen (tegen zon en muggen).
 • Comfortabele loopschoenen makkelijke sandalen
 • Cameraspullen, verrekijker en veel (heel veel) reserve film en batterijen.
 • Waterbidon voor voetsafari.

Toiletspullen en Eerste hulp.


Note: Een First Aid Kit is aanwezig tijdens de safari. Maar persoonlijke medicatie moet je zelf meenemen.

 • persoonlijk toiletartikelen en medicatie in toilettas en niet in een beautycase
 • zonnebrand crème
 • Malaria Profylaxis
 • anti muggenspray/lotion
 • Toilet papier
 • waterproof afsluitbare zakken om persoonlijke dingen en camera materiaal stofvrij of droog op te bergen.
Om in de wagen de batterijen van video- en fotocamera's op te laden is een 220 volt sigarettenaansteker aanwezig met 1 standaard en 2 Europese pluggen.
 Interessante links voor deze reis

copyright: Paul Janssen